Ramadan 2023: Druk een blijvende afdruk met jouw liefdadigheid

… Jouw goede daad (-en) die hun maand en de jouwe beter maakt!

Elke 10 seconden sterft er iemand aan hongersnood. Vermeerder in deze heilige maand ramadan jouw goede daden en probeer jezelf in de schoenen van de meest kwetsbaren te plaatsen die elke dag honger lijden. Liefdadigheid is één van de meest nobele en verdienstelijke daden.

Naast de duurzame lopende projecten om hongersnood te bestrijden is onze jaarlijkse campagne van voedselhulp tijdens de maand ramadan een essentiële noodhulp voor de kwetsbaren om te overleven.

Het schenken van liefdadigheid drukt een blijvende afdruk van ons verblijf hier op de aarde.

Druk jouw blijvende afdruk deze Ramadan!

Onze projecten en acties voor de maand ramadan 2023

Voedselpakketten: schenk een voedselpakket om het vasten op een volwaardige manier te verbreken

Wat als je vastendag tijdens de ramadan nooit eindigt? Stel je voor dat je elke ochtend wakker wordt en je afvraagt wat je voor jouw iftar (maaltijd waarmee het vasten wordt verbroken) zal eten? Stel je voor dat je elke avond naar bed moet gaat met een knorrende maag en amper gegeten hebt, … Stel je voor dat je je kind ziet huilen van de honger zonder hem of haar te kunnen troosten, …

Helaas is dit de realiteit voor miljoenen mensen die dagelijks honger lijden.

Met €30 schenkt je een voedselpakket van 10 kg (dadels, linzen, rijst, suiker, olie, tarwe, …) aan een gezin van 5 tot 7 personen die een week lang gevoed kan worden in Bangladesh, Myanmar (voormalig Birma), Niger, Jemen, Marokko, Palestina, Ethiopië, Turkije en de Syrische vluchtelingen.

In 2022 werden er dankzij jullie vrijgevigheid 21.635 voedselpakketten gemaakt en uitgedeeld aan meer dan 119.000 behoeftigen.

Ons doel voor 2023 is om 150.000 behoeftigen te voeden. Laten we dit samen bereiken!

Als je niet kan vasten, geef dan je Fidya uit aan de meest kwetsbaren

Wie om geldige redenen niet kan vasten (ziekte, ouderdom, zwangerschap of borstvoeding en vrees voor de gezondheid, …) is verplicht om een Fidya uit te geven, 7 euro per gemiste vastendag (dit bedrag is vastgelegd door de Belgische Raad van de Islamitische Theologen).

Waarvoor wordt je Fidya ingezet? Je Fidya wordt omgezet in voedsel dat in de vorm van voedselpakketten wordt uitgedeeld aan de meest kwetsbaren in Bangladesh, Myanmar (voormalig Birma), Niger, Jemen, Marokko, Palestina, Ethiopië, Turkije en aan de Syrische vluchtelingen. Elk voedselpakket voedt een gezin van 5 tot 7 personen voor een week.

“ …, Er is een losprijs voor degenen die niet kunnen vasten (door ouderdom ziekte of reizen). Zo hoort men voor elke gegeten dag een arme te voeden. Maar diegene die meer doet (dan slechts de aflossing), weet dat dit beter is voor hem, …” (S. 2 – V. 184)

Zakat al-Maal in Palestina: laten we hen de middelen schenken om zelfredzaam te worden

De pandemie in combinatie met tientallen jaren van politieke instabiliteit heeft de al uiterst moeilijke situatie van de Palestijnen nog meer verergerd.

Om hen op lange termijn te versterken, willen wij de kwetsbare Palestijnse gezinnen ondersteunen om een eigen bedrijfje op te starten (kruidenierswinkel, veeteelt, landbouw, schoonheidssalon, kleine winkeltjes, …). Jouw Zakat al-Maal zorgt ervoor dat ze de nodige middelen kunnen ontvangen om zelfredzaam te worden.  

Wees de drijfkracht van hun succes. , Schenk jouw Zakat al-Maal aan een Palestijns gezin en help hen om uit de spiraal van de armoede te komen.

De Profeet (ﷺ) zei: « De moslims zijn wat betreft de liefde, genade en mededogen (die zij voor elkaar hebben) als één lichaam. Wanneer een deel ervan lijdt (aan ziekte), dan lijdt het gehele lichaam mee in de vorm van koorts en slapeloosheid, …» [Sahih al-Bukhari 6011]

Jouw Zakat al-Fitr voor alle moslims om het einde van de maand ramadan te vieren op een volwaardige manier

Met de Zakat al-Fitr wordt de maand ramadan afgesloten om ons vasten te valideren en te zuiveren. Elk gezinshoofd van een gezin moet dit uitgeven voor alle gezinsleden ten laste ook aan degenen die niet vasten (zelfs baby’s).

Waarvoor wordt jouw Zakat al-Fitr ingezet? Jouw Zakat al-Fitr wordt meteen omgezet in voedsel die in de vorm van voedselpakketten wordt uitgedeeld aan de behoeftigen. Zo kunnen de behoeftigen deze heilige maand ramadan doorbrengen en vieren zoals het hoort.

Sadaqa Jariya: de immense voordelen van een doorlopende liefdadigheid

Deze maand ramadan kan je meedoen aan drie Sadaqa Jariya projecten:

1) In Mali: de bouw van een microdam om regenwater op te vangen voor 200 gezinnen.

2) In Niger: het herstel van weilanden om de vruchtbaarheid van de bodem en de biodiversiteit te verbeteren. Om dit te kunnen doen, zullen wij de leefgemeenschappen voorzien van snelgroeiende zaadkorrels met kruidachtige planten van goede kwaliteit voor 50 hectare grond.

Dankzij dit project zullen ook 5.000 bomen op de weiden kunnen worden geplant om de vegetatie te herstellen en bodemerosie die door wind en afspoeling is veroorzaakt te voorkomen. De behoeftigen zullen extra werktuigen krijgen zoals schoppen, pikhouwelen en ander klein materiaal (touwen, medicijnkastje, apparatuur voor bio-behandeling, enz.)

3) In Ethiopië: de opleiding van 800 kwetsbare vrouwen en jongeren in de pluimveehouderij (kippen).

Dit zijn allemaal projecten die onze leefgemeenschap van generatie op generatie lang zal kunnen waarderen en waarvoor jij zeker beloond voor zal worden.

Verwen een kind met een Eid geschenk

Met Eid schenk je jouw kinderen de mooiste geschenken waar ze al weken van dromen. Hun ogen zien stralen van verwondering is waardevol.

Helaas heeft niet iedereen de financiële middelen om hun kinderen een speciaal geschenk te geven voor deze feestdag. Kwetsbare gezinnen, weduwen en weeskinderen moeten elke dag vechten voor voeding. Hun dagdagelijks leven draait om overleving.

Met een gift van 25 euro maak je het Eid van een kind speciaal. Dankzij jouw gift zullen de jongsten nieuwe kleren, speelgoed en snoepjes kunnen ontvangen.

karama staat klaar

om u te helpen

tijdens deze gezegende maand

 

 

 

RAMADAN: FAQ

WIE HEEFT RECHT OP DE ZAKAT AL FITR?

Je Zakat al-Fitr wordt omgezet in voedsel dat vervolgens gedistribueerd wordt aan behoeftigen over de hele wereld zoals: weeskinderen, weduwen, ouderen en andere kwetsbaren.

« De verplichte liefdadigheid is door Allah ingesteld en is slechts bedoeld voor de armen die niet bedelen en de armen die bedelen en degenen die in dienst zijn gesteld om de fondsen te innen en voor degenen wiens harten verzoend zijn en om gevangenen te bevrijden; en voor de schuldenaren; en voor Allah’s Zaak en voor de reiziger. En Allah is Alwetend, Alwijs » – (Coran, S.9 V.60)

HOE BEREKEN IK MIJN ZAKAT AL FITR?

Het bedrag van de Zakat al-Fitr is gelijk aan de prijs van een maaltijd. Dit komt ongeveer op 7 euros en wordt uitgegeven voor elke persoon ten laste. Dit bedrag werd vastgelegd door de Raad van de Islamitische Theologen in België.

 

VOOR WIE MOET IK DE ZAKAT AL FITR BETALEN? ZIJN JONGE KINDEREN INBEGREPEN?

Zakat al-Fitr moet in de naam van elk gezinslid worden uitgegeven. Sommige islamitische theologen raden aan dat het ook uitgegeven moet worden voor de ongeboren kinderen na de 120ste dag van de zwangerschap maar beschouwen dit niet als een verplichting.

De meesten zijn het er wel over eens dat het verplicht is om Zakat al-Fitr uit te geven voor kinderen vanaf hun geboorte. Het is beter om meer uitleg te vragen aan jouw Imam of een islamitische geleerde.

MOET DE ZAKAT AL-FITR IN GELD OF IN VOEDSEL WORDEN GESCHONKEN?

Zakat al-Fitr moet aan de meest kwetsbaren worden uitgegeven in de vorm van voedsel. Wanneer je aan ons jouw Zakat al-Fitr schenkt, zetten we die om in voedsel die we uitdelen in de vorm van voedselpakketten.

WAAR DE ZAKAT AL FITR UITGEVEN?

Je kan het aan Karama Solidarity toevertrouwen die als volmachtdrager voor jou gaat optreden. Iemand die de betaling van Zakat al-Fitr voor je vergemakkelijkt omdat die in een betere positie is om het uit te geven.

Je kan de volmachtdrager contant betalen omdat je hem of haar vraagt om in jouw naam de Zakat al-Fitr uit te geven. Wij gebruiken jouw Zakat al-Fitr om voedsel aan te kopen en dan om in voedselpakketten het uit te delen aan de meest kwetsbaren. Het is alsof je voedsel schenkt in plaats van geld.

 

WANNEER MOET IK MIJN ZAKAT AL-FITR UITGEVEN?

Zakat al-Fitr moet worden uitgegeven vóór het Eid-gebed (of eender welke dag van de maand ramadan). Sommige juridische scholen laten de betaling van de Zakat al-Fitr ook toe voor het begin van de maand ramadan. Het is beter om meer uitleg te vragen aan jouw Imam of een islamitische geleerde.

 

WAAR ZAL MIJN VOEDSELPAKKET UITGEDEELD WORDEN?

De distributie van de voedselpakketten voor het jaar 2023 zal plaatsvinden in Bangladesh, Myanmar (voormalig Birma), Niger, Jemen, Marokko, Palestina, Ethiopië, Turkije en aan de Syrische vluchtelingen.

HOE VERSTERKT MIJN VOEDSELPAKKET DE LOKALE LEEFGEMEENSCHAP (-PEN)?

Giften stimuleren de plaatselijke economie aangezien het voedsel in elk voedselpakket ter plaatse wordt aangekocht. Het voedselprogramma werd opgezet als aanvulling op de hulp- en ontwikkelingsprojecten die op langere termijn duurzame hulpmiddelen kunnen aanbieden om het leven van de meest kwetsbaren te verbeteren.

 

WAT KAN IK NOG DOEN OM TIJDENS DEZE RAMADAN TE STEUNEN?

De maand ramadan is een gezegende periode doordrenkt met solidariteit en vrijgevigheid. Solidair zijn betekent ook dat je deze informatie kan delen en ook zo kunt meehelpen.

Onderschat ook niet de impact van jouw netwerk en vriendenkring.

WAT BEVAT EEN VOEDSELPAKKET?

Elk pakket bevat ongeveer 10 kilogram aan voedsel en is bedoeld om een gezin van 5-7 personen te helpen. De inhoud van het voedselpakket varieert afhankelijk van de eetgewoonten van elk land en bevat meestal essentiële voedingsmiddelen zoals: dadels, linzen, rijst, suiker, olie, tarwe en vlees- en vis in blikconserven.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE ZAKAT AL MAAL EN DE ZAKAT AL FITR?

Zakat al-Fitr moet worden uitgegeven door het gezinshoofd voor elk gezinslid vóór het Eid al-Fitr gebed. Het komt overeen met de prijs van een maaltijd, 7 euro die gegeven wordt voor elke persoon ten laste (dit bedrag is vastgelegd door de Raad van de Islamitische Theologen in België).

Zakat al-Maal (meestal “zakat” genoemd) is verplicht wanneer de waarde van iemands bezittingen het drempelbedrag, de Nissab bereikt (voor het jaar 1444/H (2022/2023): 4.496 euro). Elke moslim is dan verplicht om de zakat te betalen, 2,5% van het totale bedrag van zijn of haar bezittingen. Zakat al-Maal moet jaarlijks op een willekeurige gekozen datum worden uitbetaald.

HOE GEEF JE JOUW FIDYA UIT?

Wie om geldige redenen niet kan vasten is verplicht om een Fidya uit te geven. Elke gemiste vastendag moet worden gecompenseerd met een liefdadigheid die overeenkomt met de prijs van een maaltijd wat neerkomt op 7 euro. Dit bedrag is vastgelegd door de Raad van de Islamitische Theologen in België. Door jouw Fidya toe te vertrouwen aan Karama Solidarity zetten wij die om in voedsel die wij vervolgens distribueren in voedselpakketten aan de meest kwetsbaren.

HOE KAN JE EEN BEHOEFTIGE VOEDEN TIJDENS DE MAAND RAMADAN?

Het programma van de ramadan van Karama Solidarity begint zes maanden voor het begin van de heilige maand. Dit is om zeker te zijn van de distributie van de voedselpakketten vanaf het begin van de vastenmaand. Elk voedselpakket wordt samengesteld volgens de specifieke eetgewoonten van het land.

Je kan jouw voedselpakket(-ten) schenken ongeacht het moment van de campagne. Dit betekent dat zelfs als je in de laatste 10 dagen een gift doet, het kwetsbare gezin tijdig een voedselpakket zal ontvangen.