SOS OVERSTROMINGEN IN LIBIË

OVERSTROMINGEN IN LIBIË: een multidimensionale humanitaire crisis

 
 
 
 

Op 10 september stond het leven in Libië op zijn kop.Storm Daniel sloeg toe en stortte waterstromen over de noordoostelijke kustgebieden. Stel je de angst voor die de bewoners voelden toen twee dammen bij Derna doorbraken. In een oogwenk werden huizen, levens en dromen weggeveegd.

De tol is verschrikkelijk: minstens 6.000 doden, tienduizenden vermisten en ontheemden.De stad Derna ligt in puin. De behoeften zijn enorm en dringend. Gezinnen zijn ontheemd, kinderen zijn wees geworden, ouderen zijn geïsoleerd en in het midden van deze ellende doemt het risico op infectieziekten op als een dreigende schaduw.

Jouw donatie kan vandaag voor iemand het verschil betekenen tussen leven en dood. Het kan een kind van een warme maaltijd voorzien en van drinkbaar water voor iemand die alles verloren heeft. Jouw donatie kan een beetje licht in deze duisternis brengen.

Karama Solidarity ter plaatse met de Libiërs

In Libië is Karama Solidarity al ter plaatse en mobiliseert al haar middelen om Libiërs in nood te helpen. Onze teams werken dag en nacht om de meest urgente behoeften te beoordelen en snelle en effectieve oplossingen te implementeren.

Hoe onze vereniging werkt

Karama Solidarity is een Belgische humanitaire organisatie die al meer dan 30 jaar actief is. We hebben een internationaal netwerk ontwikkeld waardoor we snel kunnen ingrijpen in geval van een crisis zoals het geval was tijdens de aardbeving in Turkije en Syrië in februari 2023 of enkele weken geleden in Marokko.

Hoe worden jouw donaties ingezet voor Libië

De prioriteit van Karama Solidarity is om te reageren op de onmiddellijke behoeften van de bevolking. Elke euro telt en wij doen er alles aan om elke donatie zo efficiënt mogelijk te benutten. Dit is waar de donaties van onze vereniging voor Libië voor bedoeld zijn:

  • Levering van non-foodartikelen : dekens, kleding, hygiënekits, enz. Jouw donatie draagt bij aan het verstrekken van essentiële artikelen om de schijn van normaliteit in de levens van de getroffenen te herstellen.

 

  • Drinkbaar water: toegang tot drinkbaar water is van cruciaal belang vooral in de context van een ramp. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat duizenden mensen toegang krijgen tot drinkbaar water.

Onze interventie richt zich in de eerste plaats op kwetsbare groepen die het meeste risico lopen (kinderen, ouderen, mensen met een beperking, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en niet-begeleide minderjarigen). De kwetsbaren komen uit de gebieden die door de overstromingen zijn getroffen in het oosten van Libië.

Met jou aan onze zijde kunnen we echte, onmiddellijke verandering teweegbrengen in de levens van degenen die nu het meeste lijden.

Als je in België woont, zijn jouw giften van € 40 of meer fiscaal aftrekbaar.

FAQ

Doneer voor Libië

 

 
 
 
 
 
 

Hoe worden de ingezamelde donaties voor Libië gebruikt?

De donaties voor Libië zijn bedoeld voor de aankoop van non-foodartikelen (dekens, kleding, hygiënekits, enz.) en de levering van drinkbaar water voor de Libiërs.

Hoe weet ik zeker dat mijn donatie rechtstreeks naar de slachtoffers gaat?

Het team van Karama Solidarity bestaat uit humanitaire professionals die nauw samenwerken met de lokale gemeenschappen om effectief te reageren op de dringende behoeften. Daarnaast worden de rekeningen van Karama Solidarity jaarlijks onderworpen aan strenge controles door een externe audit om absolute transparantie en een eerlijke verdeling van de middelen te garanderen. Bovendien hebben wij onlangs de Donorinfo Garantie verkregen, een vertrouwensgarantie voor al onze donateurs!

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?

Ja, sinds 1 januari 2019 zijn al jouw donaties van € 40 of meer aan Karama Solidarity met 45% fiscaal aftrekbaar. Als je in België woont, wordt jouw fiscaal attest automatisch verstuurd het jaar erop in de periode van de maanden maart, april naar het adres dat gekoppeld is aan het bankrekeningnummer waarmee je jouw gift(-en) deed.

Wat zijn de selectiecriteria voor de kwetsbaren om steun te ontvangen?

Karama Solidarity hecht het grootste belang aan het verlenen van hulp zonder onderscheid te maken in afkomst, geslacht, religie en/of cultuur. Onze interventie geeft prioriteit aan de kwetsbare leefgemeenschappen waaronder kinderen, ouderen, mensen met een beperking, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en niet-begeleide minderjarigen. Deze kwetsbare groepen lopen vaak een groter risico tijdens humanitaire noodtoestanden en vereisen gespecialiseerde aandacht.

Kan ik kleren, dekens, medicatie, … materieel opsturen naar Marokko?

We kunnen geen materiële donaties accepteren omdat het logistieke beheer ervan complex, tijdrovend en kostbaar is. Onze teams zijn gefocust op de meest dringende behoeften. Het accepteren van materiële donaties op dit moment zou onze inspanningen helaas kunnen bemoeilijken en vertragen. Wij geven daarom de voorkeur aan lokale aankopen die niet alleen efficiënter zijn in termen van logistiek maar ook voordeliger en gunstiger voor de lokale economie.

Is er een minimumbedrag om te doneren?

Nee, elke hulp is nuttig en waardevol.

Hoe kan ik de impact van mijn donatie volgen?

Je kan je inschrijven op onze nieuwsbrief en de voortgang van onze activiteiten ter plaatse volgen of waar we ook ter wereld aanwezig zijn.