Eid al Adha 2024: vertrouw uw offer aan ons toe

IBAN BE19 3631 3893 0312

SOLIDARITEIT AID AL ADHA- KARAMA 2024

Voor velen van ons betekent Eid al-Adha vreugde en goed gevulde tafels met geladen met offervlees. Voor de meest kwetsbaren kan deze feestdag eruitzien als elke andere dag.

Veel gezinnen wereldwijd rekenen momenteel op onze vrijgevigheid om te kunnen genieten van vlees tijdens Eid al-Adha..

Gewapende conflicten, natuurrampen en, meer recent, inflatie dompelen miljoenen mensen onder in toenemende onzekerheid. Voedsel is een dagelijkse strijd.

Meer dan een maaltijd, ondersteun een leefgemeenschap

Het offeren van een offerdier tijdens Eid al-Adha ook wel bekend als qurbani, is een islamitische gewoonte en een manier om dichter bij onze Schepper te komen.

Je kunt je donatie doen bij volmacht (al wakala) en je vlees aanbieden aan een gezin in nood, zodat zij waardig Eid al Adha kunnen vieren.

Karama Solidarity 2024 AID AL ADHA NL

Jouw gebaar gaat verder dan alleen een feestmenu

Je draagt actief bij aan de lokale economie van de leefgemeenschappen die we ondersteunen. De dieren die we voor het offer kopen, komen van lokale boerderijen, worden ter plaatse geslacht en hun vlees wordt door onze partners op het terrein verdeeld. Jouw donatie draagt actief bij om de economie te stimuleren en draagt bij aan het verbeteren van de levensomstandigheden van deze bevolkingsgroepen.

In 2024 zal de distributie van jullie offers plaatsvinden in 10 verschillende landen: Mali, Niger, Kenia, Somalië, Bangladesh, Marokko, Palestina (Westelijke Jordaanoever), Myanmar, Turkije (Syrische vluchtelingen), Ethiopië.

In 2023 hebben jullie donaties meer dan 117.000 kwetsbaren van voedsel voorzien.

Karama Solidarity 2024 AID AL ADHA NL

Het proces van de distributie van het offervlees

Identificatie van de kwetsbaren

Onze teams op de terrein geven prioriteit aan weduwen, weeskinderen, ouderen, personen met een beperking, vluchtelingen en degenen die getroffen zijn door rampen.

Aankoop en inspectie van de offerdieren

We kopen lokaal hoogwaardige offerdieren aan om een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te garanderen en vers vlees van hoge kwaliteit te distribueren met strenge hygiënenormen.

Verdeling

Het vlees wordt rechtstreeks aan de kwetsbaren overhandigd of naar de distributiepunten gebracht in gekoelde voertuigen om de versheid te waarborgen.

Verzamelen en beheren van de donaties

We verzamelen jullie bijdragen en anticiperen op de behoeften, door ongeveer 20% extra offerdieren te voorzien, waardoor de vereiste beschikbaarheid wordt gegarandeerd.

Respect voor de islamitische gewoonte

Het offer begint na het Eid-gebed en kan tot de derde dag duren. Lokale slagers en imams zorgen dat de slachting volgens islamitische gewoonten gebeurt.

“Mensen zoals ik proeven alleen vlees tijdens het Offerfeest”

Golapi Begum is 70 jaar oud. Als weduwe woont ze in Bangladesh in een gebied dat geteisterd wordt door overstromingen en riviererosie.

“Elke dag wordt het leven moeilijker met voortdurend stijgende prijzen. Zelfs gevogelte ooit betaalbaar, is een luxe geworden die we ons niet meer kunnen veroorloven.

We strijden dagelijks om onze meest elementaire behoeften te kunnen dekken. Twee maaltijden per dag bereiden is een uitdaging. Eieren op onze tafel zijn een verre droom geworden.

Mijn kleinkinderen, in volle groei, hebben behoefte aan eiwitten, maar hoe kan ik dat geven aan hen? Onze schraalheid en zwakte zijn voelbaar. Ik heb niet meer de kracht om hard te werken en word vaak ziek.

Voor velen staat het Offerfeest synoniem voor vreugde, maar voor ons, de kwetsbaren, verandert deze viering niets aan ons dagelijks leven. Alleen de rijken lijken er echt van te genieten. Dankzij de vleespakketten proeven mensen zoals ik slechts één keer per jaar vlees, wat een enorm geluk brengt aan mijn familie, hoe kortstondig ook.”

Het schenken van een vleespakket: waarom en voor wie

Karama Solidarity biedt je ook de mogelijkheid om een vleespakket te schenken.

Een donatie van €20 stelt ons in staat om een vleespakket samen te stellen van 5 kg vers vlees. Het wordt uitgedeeld aan een kwetsbaar gezin om samen met hen het Offerfeest te delen. Let op het vervangt niet het offer voor Eid.

KARAMA SOLIDARITY 2024 AID AL ADHA

Wie kan een vleespakket schenken voor het Offerfeest?

Het schenken van een vleespakket staat niet gelijk aan het offeren van een offerdier waarvoor je een volmacht geeft (wakala).

Het schenken van een vleespakket, een liefdadigheid om te doen als je in één van deze situaties bent:

Ik verricht zelf mijn offer voor Eid al-Adha en wil iets extra geven aan de meest kwetsbaren.

Ik verricht zelf mijn offer voor Eid al-Adha namens iemand anders via Karama Solidarity en ik wil extra schenken met een vleespakket.

Ik ben niet verplicht om een offer uit te voeren voor het Offerfeest (jongeren, alleenstaanden die nog bij de ouders wonen, echtgenoten die ten laste zijn, degenen die niet de middelen hebben, …) maar ik wil toch graag iets schenken.

Donatie van een vleespakket: hoe werkt het?

Door €20 uit te geven help je bij de aankoop van de offerdieren die zullen worden geofferd tijdens het Offerfeest. Vervolgens zorgt Karama Solidarity ervoor dat het vlees wordt verdeeld in vleespakketten van 5 kg in gebieden waar dit het meest nodig is.

Elk vleespakket kan een gezin van 5 tot 7 personen gedurende meerdere dagen voeden. Afhankelijk van het land bestaat het uit rundvlees, schapenvlees, geitenvlees, kalfsvlees of stierenvlees.

« Allah komt de dienaar te hulp zolang hij zijn broeder helpt » (hadith overgeleverd door Muslim)

Karama Solidaritysteun Al Adha 2024

Eid al Adha: FAQ

Wat is het verschil tussen geven bij volmacht (al wakala) en sadaqa voor Eid al-Adha?

Geven bij volmacht (al wakala) is een optie voor wie zelf het offer niet kan uitvoeren of wil uitvoeren. Je vertrouwt Karama Solidarity om namens jou het offer te volbrengen en het vlees aan de kwetsbare gezinnen aan te bieden.

Sadaqa maakt het mogelijk om direct een offerdier of vleespakket (naast je eigen offer waar je voor zorgt) aan één of meerdere arme gezinnen te schenken naargelang de voorkeuren en middelen van de donateur. Naast het offer dat je zelf of bij volmacht brengt, kun je een dier of een stuk vlees offeren aan een of meer behoeftige gezinnen. Dit gebaar van vrijgevigheid hangt volledig af van je middelen en je bereidheid om meer te helpen ter gelegenheid van Eid al Adha.

Is het toegestaan om een offer te schenken bij volmacht (WAKALA)?

Ja, “Al wakala” wat “volmacht” of “mandaat” is, is een toegestane praktijk in de Islam. De geleerden zijn het unaniem eens over dit onderwerp. Een moslim kan een volmacht geven om een offer uit te voeren in zijn naam in overeenstemming met de profetische traditie. Als je niet in staat bent zelf te offeren of als je een behoeftig gezin de kans wil geven om Eid ook op een volwaardige manier te vieren, kan je een volmacht geven. Het zal dan aan jou zijn om de intentie te nemen en ons de volmacht te geven om het offer namens jou uit te voeren. Karama Solidarity verbindt zich ertoe om namens u een dier te offeren en dit te schenken aan een gezin in nood. Zie de video van Imam Mustapha Kastit.

Tot welke datum(s) kan men een donatie sturen?

Donaties ter ondersteuning van de Eid Al-Adha campagne kunnen worden gedaan tot de 4de (1+3) dag van Eid. Dat wil zeggen dat de gift(-en) uiterlijk op 18 juni 2024, als de prognoses correct zijn, op onze rekening moet verschijnen.

Welke impact heeft mijn Eid al-Adha gift op het leven van de kwetsbare gezinnen?

Dankzij jouw Eid al Adha-donatie kunnen veel mensen en gezinnen in nood deze feestdag op een waardige manier vieren. Door een pakje vlees aan te bieden, zorg je voor een feestelijke en voedzame maaltijd. Uw donatie stimuleert ook de lokale economie: de dieren worden lokaal gefokt, geslacht en verdeeld, wat bijdraagt aan de ondersteuning van het levensonderhoud van deze gemeenschappen. Jouw vrijgevigheid heeft een echte en blijvende impact en helpt de levensomstandigheden van deze gezinnen te verbeteren.

Wanneer worden de dieren geslacht?

De dieren worden geofferd na het Eid-gebed en tot de 3e dag van Eid al adha, in overeenstemming met de islamitische jurisprudentie. Het vlees wordt meteen verdeeld, zodat het zo vers mogelijk is.

Wanneer wordt het vlees verdeeld?

De vleespakketten worden verdeeld na het gebed van het Offerfeest tot de derde dag van het Offerfeest, in overeenstemming met de islamitische wetgeving.

Kan ik het land kiezen waar ik mijn offer wil uitvoeren?

Ja, je kan een specifiek land of een groep landen aanwijzen (ze zijn ingedeeld op basis van een tarief). Als je voor een groep landen kiest, zullen onze teams jouw gift naar het land sturen dat het minste heeft ontvangen.

Is het mogelijk om een vleespakket naar Gaza te sturen?

Onze teams zijn bezig met het vinden van een oplossing om vlees naar Gaza te sturen. Helaas is de huidige situatie te instabiel voor onze vereniging om zich te verbinden aan de distributie hiervan.

Kan ik meer dan €20 doneren?

Oui, vous pouvez donner plus en constituant plusieurs colis de viande. Si vos moyens le permettent, vous pouvez également faire un don en sacrifiant une bête entière (à partir de 75€ pour le Mali et le Niger).

Wat zijn de prijzen in 2024 voor het offeren van een heel dier in verschillende landen?

75€ pour le Mali et le Niger, 100€ pour le Kenya et la Somalie, 115€ pour le Bangladesh et le Maroc, 175€ pour la Palestine (Cisjordanie) etle Myanmar , 220€ pour l’Éthiopie et la Turquie (à destination des réfugiés syriens).