SOS AARDBEVING IN MAROKKO

Aardbeving: humanitaire noodtoestand in Marokko

 
 
 
 

Op vrijdag 8 september trof een krachtige aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter centraal Marokko. Het laatste rapport toont bijna 3.000 doden en dat volledige leefgemeenschappen overleden zijn. Rond Marrakech werden veel dorpen in de Hoge Atlas getroffen. Sommigen zijn volledig vernield. Momenteel slapen 300.000 Marokkanen op straat.

Jouw steun nu is cruciaal.

Karama Solidarity mobiliseert zich voor Marokko. Elke donatie telt om de slachtoffers en hun gezinnen te helpen.

Karama Solidarity gemobiliseerd ter plaatse

Onze vereniging die het hele jaar door aanwezig was in Marokko organiseerde snel haar teams ter plaatse om de situatie te beoordelen en een actieplan te ontwikkelen. De dag na de ramp konden we de mensen in nood van drinkwater en ruim 2.000 maaltijden voorzien.

Onze topprioriteit is het herhuisvesten van de kwetsbaren in omstandigheden van veiligheid en waardigheid. Om dit te kunnen doen werken we nauw samen met de lokale autoriteiten om een ​​noodkamp op te zetten uitgerust met tenten.

Er zijn al 200 tenten beschikbaar. We hebben een actieplan voor de komende 5 weken ontwikkeld om de meest getroffen Marokkanen te beschermen.

Hoe zetten we jouw donatie(-s) in voor Marokko?

Jouw donatie(-s) wordt ingezet om de slachtoffers in Marokko te helpen om hen in de meest dringende behoeften te voorzien die direct ter plaatse door onze teams worden gedetecteerd.

Momenteel hebben de slachtoffers medische zorg, voedsel maar ook herhuisvesting nodig. Honderdduizenden Marokkanen van alle leeftijden hebben geen dak meer boven hun hoofd en zijn hun gezin volledig of gedeeltelijk verloren.

Wij geven de voorkeur aan aankopen die lokaal worden gedaan. Ze vergen minder logistiek dan import en zijn minder duur en helpen de lokale economie.

Met € 300 kan je een uitgeruste tent voor een gezin financieren (matras, hygiëneproducten, enz.).

Met € 25 kan je een gezin in nood voorzien van een voedselpakket.

Samen blijven we sterk en kunnen we reageren en de dringende hulp blijven voortzetten zodat alle getroffenen geholpen kunnen worden.

« Allah zal de dienaar helpen zolang als de dienaar zijn broeder helpt. »,

« Wie voorziet in de behoefte van zijn broeder, Allah zal in zijn behoefte voorzien. » 

(overgeleverd door moslim).

Hoe werkt Karama Solidarity

Karama Solidarity werkt al meer dan 30 jaar over de hele wereld. Wij beschikken over een netwerk van ervaren humanitaire professionals dat ons in staat stelt snel om effectief in te grijpen in geval van nood. Dit was het geval in Turkije en Syrië tijdens de aardbeving in februari 2023 die ruim 50.000 slachtoffers maakte. Onze teams zijn nog steeds gemobiliseerd om deel te nemen aan de wederopbouw ter plaatse.

Karama Solidarity hecht het grootste belang aan het verlenen van hulp zonder onderscheid te maken op basis van afkomst, geslacht, religie of cultuur.

FAQ

DONATIES VOOR MAROKKO

 

 
 
 
 
 
 

Kan ik kleren, dekens, medicatie, … materieel opsturen naar Marokko?

We kunnen geen materiële donaties accepteren omdat het logistieke beheer ervan complex, tijdrovend en kostbaar is. Onze teams zijn gefocust op de meest dringende behoeften. Het accepteren van materiële donaties op dit moment zou onze inspanningen helaas kunnen bemoeilijken en vertragen. Wij geven daarom de voorkeur aan lokale aankopen die niet alleen efficiënter zijn in termen van logistiek maar ook voordeliger en gunstiger voor de lokale economie.

Zijn er vrijwilligers op het terrein nodig?

Nee, Karama Solidarity geeft de voorkeur om haar lokale partners in te schakelen die al ter plaatse aanwezig zijn en de behoeften van de betrokken dorpsbewoners kennen.

Waar wordt mijn donatie voor gebruikt?

Jouw gift(-en) helpen tegemoet te komen aan de meest urgente behoeften van de slachtoffers die ter plaatse door onze teams worden opgespoord. Momenteel kopen we voedsel en spullen om mensen op straat te huisvesten (tenten, dekens, matrassen, enz.).

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?

Ja, sinds 1 januari 2019 zijn al jouw donaties van € 40 of meer aan Karama Solidarity met 45% fiscaal aftrekbaar. Als je in België woont, wordt jouw fiscaal attest automatisch verstuurd het jaar erop in de periode van de maanden maart, april naar het adres dat gekoppeld is aan het bankrekeningnummer waarmee je jouw gift(-en) deed.

Hoe weet ik zeker dat mijn donatie rechtstreeks naar de slachtoffers van de aardbeving gaat?

De rekeningen van Karama Solidarity worden jaarlijks onderworpen aan strenge controles door een externe audit om absolute transparantie en een eerlijke verdeling van de middelen te garanderen. Ook wordt er regelmatig een controle van onze rekeningen uitgevoerd door de Belgische belastingdienst. Bovendien hebben wij onlangs de Donorinfo Garantie verkregen, een vertrouwensgarantie voor al onze donateurs!

Kan ik kiezen hoe mijn donatie wordt ingezet (voedsel, medicatie, opbouw, etc.)?

Nee, dit is niet mogelijk. Je kan er zeker van zijn dat onze teams ter plaatse jouw gift(-en) effectief zullen gebruiken om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van de Marokkaanse slachtoffers van de aardbeving.

Is er een minimumbedrag om te doneren?

Nee, elke hulp is nuttig en waardevol.

Kan ik een doorlopende opdracht starten?

Ja, het is mogelijk om via het formulier een maandelijkse doorlopende opdracht te starten vanaf € 5 per maand. De middelen zullen eerst ingezet worden om aan de dringende behoeften van de slachtoffers te voldoen en vervolgens aan de wederopbouw.

Hoe kan ik de impact van mijn donatie volgen?

Je kan je inschrijven op onze nieuwsbrief en de voortgang van onze activiteiten ter plaatse in Marokko volgen of waar we ook ter wereld aanwezig zijn.