In Wajir, Kenia, heeft het jeugdempowermentproject van Karama Solidarity het leven van werkloze jongeren drastisch veranderd door hen meer te bieden dan alleen transportmiddelen. 

In de stoffige straten van Wajir klinkt het geluid van motoren, die verhalen van transformatie en kansen met zich meebrengen. Dankzij dit project hebben jongeren die moeite hadden om fatsoenlijk werk te vinden en in hun basisbehoeften te voorzien, motorfietsen gekregen om hun eigen taxibedrijfjes te starten, de zogenaamde “Boda-boda’s“. Deze steun heeft hun inkomen aanzienlijk verhoogd, wat hen betere toegang geeft tot voedsel en medische zorg, essentieel voor een gezond leven. 

70% van de kwetsbaren leefde in armoede 

Het lijkt misschien een kleine stap om een motorfiets te verstrekken maar de impact op het leven van de ontvangers is enorm. Voor het project leefde 70% van de kwetsbaren in armoede, niet in staat om adequate gezondheidszorg te betalen of zelfs hun gezinnen regelmatig te voeden. Tegenwoordig kunnen deze jongeren niet alleen in hun dagelijkse behoeften voorzien, maar ook sparen voor de toekomst. Ze zijn levende voorbeelden van het gezegde: “Geef een man een vis, en je voedt hem voor een dag. Leer een man vissen, en je voedt hem voor het leven.” 

Meer dan alleen financiële voordelen

Het project heeft een diepgaande invloed gehad op het gedrag en de houding van de jongeren. Er zijn trainingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen zoals verantwoord rijden, verkeersveiligheid en bewustwording van de gevaren van drugs. Deze jongeren, die voorheen kwetsbaar waren, zijn nu rolmodellen in hun gemeenschap, klaar om bij te dragen aan het collectieve welzijn en om een veiligere en verantwoordelijkere omgeving te bevorderen. 

Financiële educatie voor een duurzame toekomst 

Een cruciaal onderdeel van dit project was financiële educatie. Door te leren hoe ze hun nieuw verworven inkomen kunnen beheren, hebben de jongeren gezonde financiële praktijken aangenomen, zoals sparen en verantwoord gebruik maken van krediet. Deze vaardigheden bereiden hen voor op toekomstige investeringen en het opbouwen van duurzame financiële stabiliteit, wat een pijler is voor langdurige economische ontwikkeling. 

Voorheen woonde ik thuis, zonder werk of inkomen 

Jamal Hassan, 20 jaar oud, stond op een kruispunt in zijn leven, geconfronteerd met een onzekere toekomst nadat hij in 2021 zijn middelbare school had afgerond. Gepassioneerd door verpleging, droomde hij ervan zijn studie in dit vakgebied voort te zetten. Echter, zijn aspiraties werden belemmerd door onoverkomelijke financiële moeilijkheden. Jamal is een van de vijftig jongeren. 

Afkomstig uit Barwaqo, in het Wajir-district, deelt Jamal zijn verhaal: “Toen het dorpshoofd me vertelde dat ik geselecteerd was om hulp te ontvangen, kon ik het niet geloven. Ze financierden mijn opleiding van een maand, regelden mijn rijbewijs en gaven me zelfs een motorfiets en volledige uitrusting. Voorheen woonde ik thuis, zonder werk of inkomen. Sinds ik mijn boda-boda-onderneming ben gestart, voorzie ik niet alleen in de dagelijkse behoeften van mijn familie maar kan ik ook wat geld opzij zetten. Ik ben diep dankbaar voor deze radicale verandering in mijn leven.” 

Dankzij zijn boda-boda-bedrijf is Jamal meer geworden dan alleen een ondernemer. Hij is een steunpilaar geworden voor zijn familie waarbij hij zijn moeder en negen broers en zussen ondersteunt en zo de financiële lasten verlicht die zij ondergingen. 

Een veelbelovende toekomst

 

Het jeugdempowermentproject in Wajir is een krachtig voorbeeld van hoe gerichte initiatieven significante veranderingen kunnen teweegbrengen. Door jongeren vaardigheden, middelen en trainingen te bieden, kunnen we niet alleen hun directe leefomstandigheden verbeteren alsook de basis leggen voor een sterkere en een zelfstandige leefgemeenschap.