Bereken uw Zakat Al Maal

Karama Solidarity streeft ernaar om het proces van het berekenen van Zakat zo eenvoudig mogelijk te maken.

*De Nissâb is het minimale vermogen waarboven de betaling van Zakât Al Maal verplicht is. De Nissâb voor Zakât Al Maal wordt geschat op € 5.499,9, wat overeenkomt met 85 gram goud. Dit bedrag is gebaseerd op de gemiddelde goudprijs tussen 21 en 27 maart 2021 (voorheen € 5.411,1 tussen 9 maart en 14 maart 2024).

Uw donaties zijn aftrekbaar

Zijn donaties aan Karama Solidarity aftrekbaar ?

Sinds 1 januari 2019 zijn uw donaties aan Karama Solidarity van 40€ of meer aftrekbaar tot 45%. Dit recht op belastingaftrek is echter niet vaststaand en bij elke controle van de belastingdienst (die bij alle soorten organen in algemeen belang wordt uitgevoerd) moeten we voldoen aan een reeks strenge eisen.

Na de laatste gebruikelijke controle hebben we het genoegen u te informeren dat onze aanvraag is verlengd door het ministerie van Financiën. Karama Solidarity is daarom gemachtigd om fiscale ontvangsten uit te geven als organisatie die ontwikkelingslanden ondersteunt, tot het jaar 2024! Op dat moment zal, zoals de procedure vereist, onze organisatie worden onderworpen aan een nieuwe controle.

Moet ik om mijn fiscaal ontvangstbewijs vragen ?

Nee. Als u in België woont, wordt dit automatisch naar het adres gestuurd dat gekoppeld is aan het bankrekeningnummer waarmee u uw donaties heeft gedaan.

Wanneer ontvang ik mijn fiscaal ontvangstbewijs ?

De fiscale ontvangstbewijzen worden automatisch verzonden gedurende het jaar na uw donatie. Meestal in maart of april.

Wie is Karama Solidariy?

Wees solidair voor een betere wereld met de humanitaire hulp van Karama Solidarity

 

Wil je je inzetten voor de behoeftigen en de kwetsbaren? Voel jij de behoefte om iets te doen en om het verschil te maken? Bij Karama Solidarity ben je aan het juiste adres.

Karama Solidarity streeft ernaar om het lijden van de meest kwetsbaren in de wereld te verlichten door in te grijpen waar humanitaire en sociale behoeften dit vereisen d.m.v. mobilisatie van noodhulp en de uitvoering van ontwikkelingsprojecten.

Onze waarden putten we uit de islamitische tradities. Onze missie realiseren we op een altruïstische manier met respect voor de humanitaire principes waarbij we de afkomst, het geslacht of de religieuze en politieke overtuigingen van onze doelgroepen en partners respecteren.

FAQ

Vragen met betrekking tot Zakat Al Maal

 

Hoeveel geld moet ik storten ?

2,5% op het totaal van onroerende goederen die gedurende een maanjaar in uw bezit zijn. De berekening is op basis van de Nissab en komt overeen met een goudwaarde van 85 gram of 595 zilver (Zie de huige koers van goud en zilver).

Welke goederen vallen onder de Zakaat?

De bezittingen waar rekening mee moet worden gehouden bij de berekening van de Zakat zijn de bezittingen die gedurende één volledig maanjaar onveranderd zijn gebleven. Hieronder vallen: goud, zilver, edele metalen, inclusief juwelen en sieraden waar goud of zilver in verwerkt zijn. Aandelen. Geld dat u aan anderen hebt geleend en dat op een bankrekening of thuis is gebleven. Voorraad voor handel. Landbouwproducten en vee (koeien, kippen, geiten, …). Pensioenen. Eigendommen waar u eigenaar van bent en die voor investeringen in immobiliën bestemd zijn.

Mag ik mijn Zakat voor een bepaald doel schenken?

Dat is mogelijk! U kan een bepaald land of project opgeven bij het betalen van uw Zakat.

Wat is het verschil tussen de Zakat al Fitr en de Zakat Al Maal ?

Zakat al Fitr is een belasting die jaarlijks wordt vastgesteld en alleen kan worden betaald in de maand Ramadan. Zakat Al Fitr is verplicht voor elke moslim. Zakat Al Maal daarentegen heeft alleen betrekking op mensen die aan het minimumbedrag voldoen en kan het hele jaar door betaald worden. De som hangt af van het vermogen dat iemand bezit.

Wat is de Nissâb ?

De Nissab is het drempelbedrag, het minimale vermogen waarop de betaling van de Zakat Al Maal verplicht is. Sommigen zijn van mening dat de Nissab overeenkomt met het equivalent van 85 gram goud, of 4496 euro (2023). Anderen baseren zich voor de Nissab op de zilverwaarde van 595 gram.Hoe meer Zakat Al Maal we verzamelen, hoe meer we in staat zullen zijn om de behoeftigen bij te staan.

Wanneer moet ik de Zakat betalen?

Het is de Nissab die het moment bepaalt vanaf wanneer Zakat betaald moet worden. Daarna kan een vaste datum in de maankalender geprikt worden om het bedrag te betalen. Sommigen kiezen voor het begin van het maanjaar, anderen kiezen voor het einde van de Ramadan of het Offerfeest.

Hoe wordt uw Zakât Al Maal gebruikt?

Als u ons uw Zakat Al Maal toevertrouwt, ondersteunt u de armsten in het voorzien van levensmiddelen en het versterken van hun autonomie.