Onderwijs voor iedereen: de eerste stap naar een nieuw leven

Waarom we inzetten op onderwijs

repat 10 derniers jours de Dhou al-hijja 2024 Karama solidarity

Onderwijs verandert levens. Elk kind dat onderwijs krijgt, heeft de kracht om zijn gezin uit de armoede te halen en bij te dragen aan een sterkere en meer rechtvaardige gemeenschap.

Onderwijs is het eerste element van een nieuw begin.

Het is een krachtig middel om armoede te verminderen. Het stelt individuen in staat beter betaalde banen te vinden en voor hun families te zorgen.

Het bevordert gelijkheid: het biedt meisjes en jongens gelijke kansen, waardoor genderongelijkheden worden verminderd.

Het versterkt gemeenschappen door hen de middelen te geven om zich duurzaam te ontwikkelen en te betrekken bij de gemeenschap.

Elk kind verdient de kans om succesvol te zijn en bij te dragen aan de opbouw van zijn toekomst.

Bangladesh: fietsen naar school

In de landelijke gebieden van Bangladesh is de toegang tot onderwijs voor jonge meisjes ernstig beperkt. Dagelijks moeten ze 4 tot 5 kilometer lopen om naar school te gaan, een ontmoedigende afstand voor velen.

Onderweg worden ze vaak geconfronteerd met onveiligheid. De armste families kunnen zich geen taxi veroorloven en de meeste van deze meisjes stoppen uiteindelijk met school.

puits d'eau Karama Solidarity

Hoe je kunt helpen ?

Geef 250 fietsen om hun reistijd te verkorten en groepsreizen aan te moedigen voor hun veiligheid.

Train de ontvangers in het onderhoud en de reparatie van de fietsen, zodat ze ze dagelijks zelfstandig kunnen gebruiken.

Bouw fietsenstallingen bij twee scholen om de fietsen te beschermen tegen slecht weer en schade.

Deel schooltassen en schoolbenodigdheden uit aan 1.000 kansarme kinderen van 8 tot 14 jaar, zowel meisjes als jongens, om hun motivatie en betrokkenheid bij hun studie te stimuleren.

Werkt het

echt ?

Tijdens het schooljaar 2023 hebben jouw donaties fietsen en rijopleiding mogelijk gemaakt voor 100 kansarme meisjes in landelijke gebieden van Bangladesh.

Ze konden weer naar school gaan, ondanks de moeilijkheden om er te komen. Wonen in afgelegen gebieden zonder toegang tot openbaar vervoer betekende dat degenen die te voet gingen, grote onveiligheid ervoeren.

Marokko en Palestina: waardig leren

In Marokko en Palestina hebben duizenden kinderen uit kansarme gezinnen geen schoolbenodigdheden voor het nieuwe schooljaar. Ze brengen het jaar door in slechte omstandigheden, wat de kwaliteit van hun leren en hun motivatie om het jaar af te maken ernstig beïnvloedt. Veel van hen stoppen uiteindelijk met school.

Hoe je kunt helpen ?

Deel 5.000 schooltassen uit in Marokko in 5 regio’s (Tanger-Tétouan-Al Hoceima, L’Oriental, Fès-Meknès, Rabat-Salé-Kenitra en Drâa-Tafilalet).

Deel 3.000 hygiënekits uit aan Marokkaanse jongeren ouder dan 12 jaar.

Deel 1.800 schooltassen uit in Palestina in Nablus en Bethlehem.

De schooltassen bevatten alles wat nodig is om het schooljaar door te komen (schriftjes, etui, pennen, potloden, lijm, schaar, meetkundige set…) en de hygiënekits bevatten onder andere zeep, een tandenborstel, tandpasta, shampoo en maandverband voor meisjes.

Door materiële obstakels weg te nemen, bevorderen we de inclusie en het succes van deze kinderen. Het uitdelen van hygiënekits versterkt ook de waardigheid en het zelfrespect van de leerlingen.

Werkt het

echt ?

Tijdens het schooljaar 2023-2024 hebben in Marokko 5.000 leerlingen van 7 tot 12 jaar schooltassen en benodigdheden gekregen, en 3.000 tieners ouder dan 12 jaar hebben hygiënekits ontvangen. Dit was een grote opluchting voor de arme gezinnen, wiens kinderen nu naar school konden met alles wat ze nodig hadden om in goede omstandigheden te leren.

Ethiopië: de kantine om honger tegen te gaan

In de regio Somali, in het oosten van Ethiopië, hebben vijf opeenvolgende seizoenen van ernstige droogte voor grote voedselonzekerheid gezorgd. De gezondheid en voeding van de kinderen daar is alarmerend, met een chronische ondervoedingsgraad van 41,9%.

Ze worden geconfronteerd met een dubbele tragedie: ondervoeding en beperkte toegang tot onderwijs. Veel families houden hun kinderen liever thuis om te helpen met huishoudelijke taken. Degenen die naar school kunnen, komen daar met een lege maag aan. Hun kwetsbare gezondheid maakt het moeilijk om zich op hun studie te concentreren.

Hoe je kunt helpen ?

Zorg voor voedzaam ontbijten voor 700 leerlingen, zodat ze hun dag beginnen met een gezonde maaltijd volgens de voedingsnormen van de WHO en het Wereldvoedselprogramma.

Installeer handwasstations en organiseer hygiëne-educatieprogramma’s om gezonde gewoonten te bevorderen en ziekten te voorkomen.

Zorg voor drinkbaar water op scholen zodat kinderen kunnen drinken en zich kunnen wassen.

Verbeter de sanitaire voorzieningen door latrines te bouwen en te renoveren.

Versterk de schoolinfrastructuur door klaslokalen, keukens en eetgelegenheden te bouwen en te renoveren.

Een goed gevoed kind is een kind dat de energie heeft om te leren.

Werkt het

echt ?

Een van onze partners financierde tijdens het schooljaar 2023 de oprichting van een schoolkantine in het district Karsadula. In de basisschool van Harabatun hebben 726 leerlingen maaltijden gekregen die voldeden aan de noodzakelijke voedingsnormen voor hun fysieke en cognitieve ontwikkeling. Het aantal schoolverlaters is gedaald tot 0%, tegenover 12,6% in 2022.

Wie is Karama Solidarity?

Karama Solidarity is een in 1992 in België opgerichte vereniging, geleid door waarden van waardigheid en altruïsme. De projecten die we uitvoeren in de 8 landen in Afrika en Azië waar we aanwezig zijn, hebben altijd als doel gemeenschappen in kwetsbare situaties in staat te stellen autonoom te worden. De begunstigden zijn zo zelf de dragers van de projecten en dragen bij aan het opbouwen van een betere toekomst.

Onze rekeningen worden jaarlijks onderworpen aan een rigoureuze en niet-verplichte controle, uitgevoerd door een externe audit om absolute transparantie en totale betrouwbaarheid van ons beheer te waarborgen. We hebben ook de Donorinfo-garantie, die aantoont dat de ontvangen bedragen correct worden verdeeld.

Meer te weten komen over Karama Solidarity

Karama Solidarty donaties

Veelgestelde vragen – FAQ

Hoe worden mijn donaties gebruikt?

Karama Solidarity staat bekend om zijn transparantie en efficiëntie. We hebben de Donorinfo-garantie, die getuigt van ons rigoureuze beheer en de juiste verdeling van de fondsen. Bovendien overschrijden onze administratieve kosten niet meer dan 12%, waardoor het merendeel van de donaties direct naar de projecten gaat.

Hoe weet ik zeker dat mijn donatie een verschil maakt?

We zijn toegewijd aan volledige transparantie. Onze rekeningen worden jaarlijks gecontroleerd door externe audits en we bieden gedetailleerde rapporten over de impact van onze projecten. Je ontvangt regelmatig updates over de voortgang die dankzij jouw donaties wordt geboekt. Humanitair werk is ons vak en elk project wordt zorgvuldig doordacht om de grootst mogelijke en duurzame impact te hebben.

Waarom is onderwijs belangrijk in de strijd tegen armoede?

Onderwijs is een essentiële hefboom om uit de armoede te komen. Het stelt individuen in staat beter betaalde banen te vinden, verbetert de gezondheid, bevordert gendergelijkheid en versterkt gemeenschappen. Door te investeren in onderwijs, draag je bij aan het creëren van een duurzame en welvarende toekomst voor kinderen.

Kan ik zelf kiezen welk project ik wil steunen?

Ja, je kunt ervoor kiezen om een specifiek project te steunen op basis van jouw voorkeur. Of het nu gaat om het verstrekken van fietsen in Bangladesh, schoolkits in Marokko en Palestina, of voedzame maaltijden in Ethiopië. Jouw donatie wordt uitsluitend gebruikt voor het project dat jij kiest.

Hoe kan ik de impact van mijn donatie volgen?

We voorzien je regelmatig van updates en gedetailleerde rapporten over de impact van onze projecten, voornamelijk via onze nieuwsbrieven. Je zult precies kunnen zien hoe jouw donatie bijdraagt aan het verbeteren van het leven van kinderen en het versterken van gemeenschappen.

Hoe kan ik op een andere manier het onderwijs ondersteunen?

We bieden sponsorprogramma’s aan om Palestijnse, Marokkaanse en Malinese wezen naar school te laten gaan, voldoende te eten, medische zorg te krijgen en zich te ontwikkelen om goed op te groeien. Door middel van deze programma’s verbind je je aan een kind in het land van jouw keuze en volg je zijn of haar ontwikkeling door de jaren heen.

Helpt Karama Solidarity alleen moslimkinderen?

Nee, Karama Solidarity helpt kinderen van alle geloofsovertuigingen en culturen. We werken zonder discriminatie, geleid door een humanitaire ethiek die alle herkomsten en overtuigingen respecteert.

Hoe kan ik Karama Solidarity contacteren voor meer informatie?

Je kunt ons bellen op +32 2 219 81 84 of ons een e-mail sturen op [email protected] voor vragen of extra informatie. We helpen je graag verder.

Kan ik de projecten ter plaatse bezoeken?

Natuurlijk, het is mogelijk om de projecten ter plaatse te bezoeken om de impact van de uitgevoerde projecten te zien en de gemeenschappen te ontmoeten.