In het dorp Komi Komi leeft de hele bevolking uitsluitend van landbouwproductie, vee en kleine bedrijven. De ongunstige klimatologische omstandigheden (kortere regenachtige seizoenen en langere periodes van droogte) brachten de bewoners in een vicieuze cirkel: geen water, geen vruchtbaar land, geen gewassen, geen vee.
Onze impact: :
Een dam, materiaal en samenwerking: de sleutel tot succes : la clé du succès
Om regenwater op te vangen en verdamping te voorkomen, werd een dam gebouwd. Vandaag irrigeert dit bijna 100 hectare land voor de rijstteelt. Het verzamelde water wordt ook gebruikt voor huishoudelijke doeleinden en is ook een bron van water voor vee.
Nu de toegang tot water niet langer problematisch is, werden 300 boeren (150 vrouwen en 150 mannen) ondersteund bij de hervatting van hun agrarische activiteit. Deze 300 directe begunstigden werden opgeleid in nieuwe productietechnieken om hun teelt te optimaliseren. Bovendien ontvingen ze alle benodigde apparatuur om hun rijst te kunnen telen. Ten slotte is er een coöperatie opgericht om het hoofd te kunnen bieden aan de wisselvalligheden, zodat deze 300 landbouwers elkaar kunnen ondersteunen als een paar dingen moeilijk zouden gaan. !
Autonomie voor 100 vrouwen
100 kwetsbare vrouwen in het dorp ontvingen financiering voor de aankoop van 100 schapen, die ze dankzij de residuen van de landbouwproductie van de 300 rijstboeren hebben vetgemest. Na 3 maanden verkochten ze hun schapen. Dankzij de winst konden ze enerzijds andere dieren kopen om vet te mesten en anderzijds voor zichzelf en hun families te zorgen.
Er is ook een coöperatie opgericht voor deze 100 vrouwen, zodat ze eventuele problemen het hoofd kunnen bieden.
Getuigenis:
“De oogst van vorig jaar was in het hele dorp erg slecht vanwege de regen die heel vroeg stopte. De oogst was nauwelijks genoeg om drie maanden te overbruggen,” zei Koura Sinayogo, een boerin en moeder van zes uit de regio Koulikoro.“Armoede heerste door het dorp en droefheid was zichtbaar op onze gezichten – vooral wij vrouwen, die alle huishoudelijke uitgaven moeten beheren.”
“Dankzij de dam kon ze haar land het hele seizoen door irrigeren. De resulterende oogst was een groot succes, waarbij de rijstopbrengst werd verdubbeld van 800 kg tot 1.800 kg per hectare. Dit bumpergewas heeft het magere seizoen voor voedseltekorten teruggebracht van zes maanden tot twee jaar in deze regio.
“Zonder deze productie zou mijn familie geen rijst eten omdat we het ons niet kunnen veroorloven om rijst op de markt te kopen. Dankzij het project zal rijst niet langer een luxe zijn, maar een basisvoedsel,” zegt Koura.
”