Faraba Lèda: Hoe Karama Solidarity Levens Transformeert in Mali
In Faraba Lèda, in de regio Koulikouro in Mali, heeft Karama Solidarity actie ondernomen tegen de armoede en voedselonzekerheid die honderden gezinnen treffen. Geconfronteerd met een gebrek aan bewerkbare grond, honger en beperkte toekomstperspectieven, hadden deze gemeenschappen meer nodig dan alleen steun: ze hadden structurele verandering nodig.
Een Microdam die Bestemmingen Verandert
Om deze uitdaging aan te gaan, heeft Karama Solidarity een microdam van 184 meter lang gebouwd, die 55 hectare eerder onbruikbare grond irrigeert. Vandaag de dag verbouwen 200 vrouwen en hun gezinnen rijst op deze vruchtbare percelen, met een opbrengst van 1,8 ton per hectare — een stijging van 80%.
Deze dam vertegenwoordigt niet alleen een agrarische verbetering. Het heeft de cyclus van armoede doorbroken. Voor deze vrouwen betekent dit niet alleen voedsel voor hun kinderen, maar ook de mogelijkheid om ze naar school te sturen en een betere toekomst te overwegen. Door toegang te garanderen tot deze gronden, heeft Karama Solidarity deze vrouwen in staat gesteld hun economische lot in eigen handen te nemen.
585 Bomen voor een Duurzame Toekomst
Als onderdeel van dit project zijn 585 eucalyptusbomen geplant op 1,5 hectare om de bodems tegen erosie te beschermen, de biodiversiteit te verrijken en het grondwater te stabiliseren. Maar deze bomen gaan verder dan alleen het behoud van het milieu.
Ze bieden een bron van inkomsten. Door het hout van deze eucalyptusbomen te verkopen, kunnen gezinnen extra inkomsten genereren, waardoor hun financiële zekerheid wordt versterkt. Het is een investering in duurzame ontwikkeling, zowel ecologisch als economisch.
Dankzij de trainingen aangeboden door Karama Solidarity, hebben 100% van de boeren in Faraba Lèda milieuvriendelijke landbouwpraktijken aangenomen:
Gebruik van natuurlijke compost,
Installatie van anti-erosiebarrières,
Verantwoord beheer van landbouwafval
176 vaten, 73 zakken en 315 zakjes pesticiden zijn verzameld en veilig verwijderd, waardoor vervuiling en gezondheidsrisico’s worden verminderd.
Karama Solidarity heeft me niet alleen land gegeven
Sata Doumbia, 43 jaar oud, weduwe en moeder van zeven kinderen, vertelt hoe haar leven is veranderd door dit project:
“Voor de komst van Karama Solidarity had ik geen toegang tot land. Om te verbouwen, moest ik percelen lenen van gezinshoofden. Wat ik oogstte was niet genoeg om mijn kinderen te voeden. Soms gingen ze met honger naar bed.”
“Vandaag is alles veranderd. Ik heb land gekregen om rijst te verbouwen en landbouwgereedschap. Voor het eerst produceerde ik 29 zakken rijst. Ik heb ook okra, pinda’s en groenten verbouwd dankzij het water dat door de dam wordt vastgehouden.”
“Karama Solidarity heeft me niet alleen land gegeven. Ze hebben me een stem gegeven. Voor het eerst neem ik deel aan de vergaderingen van mijn dorp. Ik word gehoord en gerespecteerd. Ik heb geleerd dat ik rechten heb en dat mijn plaats net zo belangrijk is als die van anderen.”
“Ik wil Karama Solidarity hartelijk bedanken. Jullie hebben mijn waardigheid en de hoop op een betere toekomst voor mijn kinderen teruggegeven.”
Hartelijk dank uit de grond van ons hart. Dankzij jullie konden we hoop omzetten in actie