SOS AARDBEVING AFGHANISTAN

Een reeks dodelijke aardbevingen treft duizenden Afghanen

 
 
 
 

Vier verwoestende aardbevingen hebben onlangs Afghanistan getroffen en duizenden Afghanen diep geraakt. Deze krachtige schokken met magnitudes van 6,3, 6,4 en 4,7 hebben tragisch genoeg bijna 2.000 levens geëist en duizenden mensen verwond.

De aardbeving sloeg met hevige kracht toe op slechts 40 kilometer ten noordwesten van de stad Herat in Afghanistan, waarbij 12 nabijgelegen dorpen in puin werden gelegd. Honderden huizen werden tot puin gereduceerd en er heerste een vreselijke angst terwijl hele gezinnen onder het puin van hun huizen werden bedolven.

Meer dan 3.000 huizen werden volledig vernietigd, waardoor meer dan 40.000 mensen direct getroffen zijn, met talloze dakloze gezinnen die wanhopig op zoek zijn naar hulp.

Karama Solidarity actief op het terrein

In het licht van deze tragedie heeft onze partner, die al 23 jaar actief is in Afghanistan, onmiddellijk gereageerd op de noodkreet. Het medische team, gevestigd in Herat, is onmiddelijk naar het gebied van de aardbeving vertrokken om noodzakelijke medische hulp, medicijnen en psychologische ondersteuning te bieden.

We voeren behoeftebeoordelingen uit en werken nauw samen met andere hulpverleners en NGO’s om gezamenlijke responsmogelijkheden te verkennen. Onze teams zullen gezondheidsdiensten verlenen, tenten, non-food artikelen en cashbonnen verstrekken aan de zwaarst getroffen mensen.

Het gebruik van uw donaties in Afghanistan 

Onze lokale partner heeft al meer dan 800 voedselpakketten uitgedeeld die duizenden mensen ondersteunen.

In de komende weken zullen we nog meer voedselpakketten, onderdak en hygiëne-ondersteuning blijven verstrekken.

Het is van vitaal belang dat voedsel en essentiële hulp direct bij deze gemeenschappen terechtkomen, anders zou de tol aan mensenlevens rampzalig kunnen oplopen. Help ons om meer gezinnen te bereiken.

 

Met €50 kun je hygiënepakketten en water voor een ontheemd gezin schenken.

Met €90 kun je gedurende een maand een ontheemd gezin voorzien van voedselpakketten.

Met €500 kun je een ontheemd gezin onderdak bieden.

 

« Allah zal de dienaar helpen zolang als de dienaar zijn broeder helpt. »,

« Wie voorziet in de behoefte van zijn broeder, Allah zal in zijn behoefte voorzien. »

(overgeleverd door moslim).

Hoe werkt Karama Solidarity

Karama Solidarity werkt al meer dan 30 jaar over de hele wereld. Wij beschikken over een netwerk van ervaren humanitaire professionals dat ons in staat stelt snel om effectief in te grijpen in geval van nood. Dit was het geval in Turkije en Syrië tijdens de aardbeving in februari 2023 die ruim 50.000 slachtoffers maakte. Onze teams zijn nog steeds gemobiliseerd om deel te nemen aan de wederopbouw ter plaatse.

Karama Solidarity hecht het grootste belang aan het verlenen van hulp zonder onderscheid te maken op basis van afkomst, geslacht, religie of cultuur.

FAQ

Donaties voor Afghanistan

 

 
 
 
 
 
 

Kan ik kleren, dekens, medicatie, … materieel opsturen naar Afghanistan?

We kunnen geen materiële donaties accepteren omdat het logistieke beheer ervan complex, tijdrovend en kostbaar is. Onze teams zijn gefocust op de meest dringende behoeften. Het accepteren van materiële donaties op dit moment zou onze inspanningen helaas kunnen bemoeilijken en vertragen. Wij geven daarom de voorkeur aan lokale aankopen die niet alleen efficiënter zijn in termen van logistiek maar ook voordeliger en gunstiger voor de lokale economie.

Zijn er vrijwilligers op het terrein nodig?

Nee, Karama Solidarity geeft de voorkeur om haar lokale partners in te schakelen die al ter plaatse aanwezig zijn en de behoeften van de betrokken dorpsbewoners kennen.

Waar wordt mijn donatie voor gebruikt?

Jouw gift(-en) helpen tegemoet te komen aan de meest urgente behoeften van de slachtoffers die ter plaatse door onze teams worden opgespoord. Momenteel kopen we voedsel en spullen om mensen op straat te huisvesten (tenten, dekens, matrassen, enz.).

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?

Ja, sinds 1 januari 2019 zijn al jouw donaties van € 40 of meer aan Karama Solidarity met 45% fiscaal aftrekbaar. Als je in België woont, wordt jouw fiscaal attest automatisch verstuurd het jaar erop in de periode van de maanden maart, april naar het adres dat gekoppeld is aan het bankrekeningnummer waarmee je jouw gift(-en) deed.

Hoe weet ik zeker dat mijn donatie rechtstreeks naar de slachtoffers van de aardbeving gaat?

De rekeningen van Karama Solidarity worden jaarlijks onderworpen aan strenge controles door een externe audit om absolute transparantie en een eerlijke verdeling van de middelen te garanderen. Ook wordt er regelmatig een controle van onze rekeningen uitgevoerd door de Belgische belastingdienst. Bovendien hebben wij onlangs de Donorinfo Garantie verkregen, een vertrouwensgarantie voor al onze donateurs!

Kan ik kiezen hoe mijn donatie wordt ingezet (voedsel, medicatie, opbouw, etc.)?

Nee, dit is niet mogelijk. Je kan er zeker van zijn dat onze teams ter plaatse jouw gift(-en) effectief zullen gebruiken om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van de Afghaanse slachtoffers van de aardbeving.

Is er een minimumbedrag om te doneren?

Nee, elke hulp is nuttig en waardevol.

Kan ik een doorlopende opdracht starten?

Ja, het is mogelijk om via het formulier een maandelijkse doorlopende opdracht te starten vanaf € 5 per maand. De middelen zullen eerst ingezet worden om aan de dringende behoeften van de slachtoffers te voldoen en vervolgens aan de wederopbouw.

Hoe kan ik de impact van mijn donatie volgen?

Je kan je inschrijven op onze nieuwsbrief en de voortgang van onze activiteiten ter plaatse in Marokko volgen of waar we ook ter wereld aanwezig zijn.-